pixel

Студенти по архитектура ще представляват България с 3 проекта в Астана, Казахстан

Студенти по архитектура ще представляват България с 3 проекта в Астана, Казахстан в международния финал на 11-тото издание на конкурса „ИЗОВЕР Мулти-Комфортна Къща”.

Приключи националният етап на 11-ти международен конкурс за студенти по архитектура „Изовер Мулти-Комфортна Къща“, на тема „Жилищна архитектура в студен климат”. В съревнованието се състезаваха студенти от архитектурните факултети на 3 университета в страната: Висше Строително Училище „Любен Каравелов“ , гр. София, Нов Български Университет, гр. София и Университет по Архитектура, Строителство и Геодезия, гр. София. Финалът се проведе на 20-ти април в х-л Новотел, гр. София.

Конкурсът се разраства от десетки участници, по време на първото издание проведено в България, до мащаб от над 1500 регистрирани студенти от над 100 университета през 2014г., предоставяйки възможност на участниците да покажат и развият своите идеи на тема устойчива и пасивна архитектура, енергийна ефективност, комфорт на обитаване, иновации и съвременни тенденции в строителните практики, както и да обменят опит с колеги от над 20 държави по време на международния финал. През 2015 г. по време на националния финал в гр. София присъстваха над 50 участника и гости, а откриването и лекционния курс се проведоха поотделно във всички 4 университета в България с изучаване на специалност „Архитектура”, като привлякоха интереса на близо 210 студента.

Темите в конкурса са съвременен отзвук на търсенията в световната архитектурна практика – разработване на концепции за  хотел, еднофамилна къща, офис сграда, съживяване на изоставена градска тъкан в Париж, небостъргач в Ню Йорк, трансформиране на индустриални сгради в жилищна зона в Нотингам, училище на бъдещето в горещ климат в Газиантеп, за да се стигне до заданието през 2015 г. за създаване на „Жилищна архитектура в студен климат” в най-голямата строителна площадка на Азия – гр. Астана в Казахстан. Задачата е архитектурно и общочовешко предизвикателство, с цел осигуряване на жилищен комфорт и подходящ микроклимат, в хармония с природата  в специфични климатични условия, характеризиращи се със силни ветрове в 280-300 дни от годината и температурни екстремуми достигащи до температури от +42 и -52 градуса по Целзий. Комплексността на задачата се подсилва и от необходимостта за проучване, както на архитектурния, културен и климатичен контекст – проектният терен е разположен в рамките на мащабен обществен комплекс, домакин на международното изложение „Астана ЕКСПО-2017” на тема „Енергия на бъдещето”, така и от задълбочено изследване на концепцията „Изовер Мулти-Комфортна Къща”, базирана върху принципите на „пасивно” строителство и осигуряване на оптимален жизнен комфорт.

Изовер е направлението за изолации на международната компания Сен-Гобен, която през 2015г. чества своята 350-та годишнина. През 1665 г. Луи XIV създава фабрика за производство на стъкло в селището Сен-Гобен, под влияние на министъра на финансите Жан-Батист Колбер, с цел конкуриране с Венеция на Европейския пазар на стъкло за огледала. Днес Сен-Гобен е световен лидер на пазара за строителни материали, представена е в 64 държави и се класира сред 100-те най-големи промишлени групи и сред 100-те най-иновативни компании. В България работят близо 100 души и 2 завода. За повече информация: www.saint-gobain.com

Националното журиране се проведе в състав:
проф. д-р арх. Боряна Генова – дългогодишен преподавател в катедра „Жилищни сгради” в УАСГ, гр. София
доц. д-р арх. Борислав Борисов – декан Архитектурен Факултет във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София
арх. Георги Николов – сертифициран дизайнер на пасивни сгради, председател на УС на ИГ Пасивни сгради България, управител на архитектурно „Студио АРХЕ”, гр. София
арх. Жулиян Начев – сертифициран дизайнер на пасивни сгради, акредитиран като LEED Green Associate и DGNB, основател „Начев и Партньори”, гр. Варна
арх. Георги Грозданов – представител от съвместен екип с арх. Зорница Петрова и арх. Ивайло Александров, спечелил специална награда на международното ниво на конкурса през 2012г., сертифициран дизайнер на пасивни сгради
г-жа Мария Кухтева – управител на Сен Гобен Констракшън Продъктс България, направление Изовер и награди следните три проекта, които получават правото да представят България на международния финал в гр. Астана в края на месец май, в който ще участват 60 проекта от 20 държави:

1-во място:  награден фонд от 1000 лв. и право двама души да представят България в международния финал – проект No1: Кристина Борисова и Николет Дишкова, студентки IV курс в УАСГ, гр.София. Проектът се отличи с  красноречива и аргументирана концепция за създаване на архитектурна и градоустройствена среда, осигуряваща подслон за обитателите на жилищните сгради в суровите климатични условия, както и с богата функционална типология; ясно и премерено проектно решение; обмислени пространствени и фасадни идеи; добър дизайн език и точен презентационен изказ.

2-ро място: награден фонд от 450 лв и право един човек да представя България в международния финал – проект No2: Константин Въжаров и Катерина Димитрова, студенти V курс в УАСГ, гр. София. Проектът се отличи с последователно, структурирано, модулно градоустройствено решение, основано върху идеята за създаване на серия от събирателни вътрешноквартални обществени пространства, еволюиращо в премерена и контекстуална архитектура с отлично разработени апартаментни решения с богата типология, отговарящи напълно на техническите изисквания за Сен-Гобен Мулти-Комфорт. Представянето включи и видео визуалиация на проекта.

2-ро място: награден фонд от 450 лв и право един човек да представя България в международния финал – проект No6: Жени Нанкова, Деница Батева и Биляна Йончева, студентки V курс във ВСУ „Любен Каравелов“, гр. София. Проектът се отличи с богата архитектурна и функционална типология, състояща се от 3 основни типа сгради, всяка от които предлагаща апартаментни решения за различни 4 типа обитатели, оформени около два вътрешни двора, с цел защита от преобладаващите ветрове. Акцент в проекта е и пешеходната покрита улица, изобилстваща от обществени функции. Проектите идеи се изразиха чрез отличен графичен език.

Поощрителни награди: 2 книги “The Best of Book 2013” от “Isover Energy Efficiency Awards”, получиха: проект No3: Мариела Павлова,Петко Чепишев и Маргарита Гърбева, студенти V курс в два университета: ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София и Нов Български Университет, гр. София; проект No9: Елизабет Кръстева, Доника Рофетова и Ана Войнова, студентки IV курс във ВСУ „Любен Каравелов”, гр. София. Проект No3 се отличи с концепция за морфология, базирана върху обтекаема водна капка, както и решение с атриумно пространство със спираловидни интериорни пространства – озеленени градини. Проект No9 се отличи с идея за хармонично съчетание на плавни овални форми, инспирирани от градоустойственото решение на Експо центъра и линеарна геометрия – претворени в модулна жилищна сграда, обгърната от стъклена обвивка със свободна форма.

Останалите участници във финала получиха почетни грамоти за участие.

Всички проекти  показаха изключително високо ниво и се представиха сравнително равностойно и дадоха възможност на журито и публиката да открият положителни посоки на мислене в работата на всеки един екип.

Допълнителна информация за конкурса в сайтове: www.isover-students.com и www.isover.bg

Може да харесате още...