Tondach в проектите на Емир Костурица

Сътрудничеството между Тондах в Република Сърбия и професор Емир Кустурица започва през 2012 година със саниране покрива на централната сграда (рецепцията) по проекта на световноизвестния режисьор Дървенград. До тогава покривът е бил покрит с материал, наподобяващ дървени шиндли, недостатъците на който са били известни, но авторът е искал да създаде автентично копие на старото строителство.

Кустурица събира различни стилове и нарича града на името на любимия си писател и вдъхновител Иво Андрич – Андричград. Именно Иво Андрич прославя Вишеград с романа си от 1944 г. „Мостът на Дрина“ (дълъг 180 м с 11 свода, построен през 1577 г). Днес мостът е една от основните туристически забележителности на Босна и Херцеговина и е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Идеята за Андричград е обявена в края на 2010г., а през април следващата година се създава Андричград ЕООД, което е продукт на публично-частното партньорство. Общо предвидените средства за реализиране на проекта са на стойност 15 милиона евро.

Фирмата разработва нов тип енгоба – теракота антик, наречена още във фирмата „енгоба Костурица“ за модела Медитеран плюс, като през август са покрити първите покриви на бъдещия град. Първата доставка за Андричград е направена през септември 2011 година, а последната през май 2014г. Тондах Сърбия очаква и бъдеща заявка, свързана и с предстоящото изграждане на музикалната академия в града. Общата покривна площ в рамките на проекта, предвидена за покриване с Tondach® е 10 000 м².