Уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки

Esha

Есха разполага с богата гама уплътнители на фуги, разработени на базата на дългогодишния си опит и изследователска дейност, с цел предлагане на пазара на висококачествени продукти, които да гарантират едновремено както лесно и бързо, така и надеждно и дълготрайно приложение.

В Част 1 представихме еластомерен битумен мастик EshaSealer №164 и EshaSealer №164 – EAK (с повишена устойчивост на горива).

В настоящата публикация ще бъдат представени само някои от тези продукти, приложени в отговорни проекти за уплътняване на фуги и пукнатини в асфалтови и бетонови настилки на летища, пътища, мостове и др.

Част 2: Полимерни уплътнители

EshaEshaThioseal 200-E

Керосиноустойчив полисулфиден уплътнител

EshaThioseal 200-Е е висококачествен еластомерен, керосиноустойчив, двукомпонентен (А+В) полисулфиден уплътнител (мастик) за хоризонтални фуги. След полагане и изсъхване осигурява дълготраен еластичен фугиращ продукт с допустимо движение на фугата над 25% при температури до 60°С.

Приложение

EshaThioseal 200-Е е проектиран за херметизиране на хоризонтални фуги при всякакви строителни елементи (повърхности) като бетон, метал и др. Може също да се използва за смесени фуги между два различни материала. Демонстрира отлично прилепване към всички обичайно разпространени строителни елементи. Силно препоръчително е неговото приложение за фуги при летища, хангари, паркинги, складове за гориво-смазочни материали, бензиностанции и др.

Състав

EshaThioseal 200-Е е произведен на основата на полисулфидни еластомери (Thiokolr);
Цвят на компонент А: черен;
Цвят на компонент В: бял.

Начин на полагане

А) Подготовка на фугите:
Фугите трябва да бъдат сухи, почистени от прах, масла или други материи. Използвани преди това материали трябва да бъдат отстранени. Херметичната дълбочината не трябва да бъде по-малка от 0,7 пъти ширината на фугата, и да не е по-малка от 7 mm.

Б) Запълване на фугите:
За по-добро прилепване, фугата трябва да бъде грундирана предварително. Грундът EshaPrimer-21 или подобен се полага поне 1 час, но не повече от 4 часа, преди фугирането. Грундирайте отново, ако времевия период е изтекъл.

Двата компонента на EshaThioseal 200-Е се смесват в съотношение 1:1 v:v (обемни части) и се разбъркват интензивно с механична бъркалка. След постигане на хомогенност на сместа, разбъркването трябва да продължи още две минути.

Полимеризацията води до образуването на полисулфиден каучуков материал. След изсъхване EshaThioseal 200-Е остава еластичен при температури от -30°С до +100°С.

Времевият интервал между смесването и полагането не трябва да надвишава 30 минути.

Втвърдяването започва около час и половина след полагането. Полимеризацията завършва в рамките на един ден, в зависимост от температурата и влажността на въздуха. Въпреки това фугираните участъци могат да се използват и подлагат на трафик 3 часа след запълването им.

EshaThioseal 200-Е се полага чрез изливане или с пистолет. Полагането не се препоръчва при температура на околната среда под 4 °С. Експлоатационният живот на EshaThioseal 200-Е е най-малко 5 години, при условие, че са спазени всички описани по-горе инструкции и техники на полагане, както и че няма да има вреди от въздействия и условия, по-различни от предвидената цел и начин на употреба на продукта.

EshaThioseal 200-Е демонстрира изключителна устойчивост на стареене, озонова и ултравиолетова светлина.

Стандарти и спецификации

EshaThioseal 200-Е отговаря на изискванията на EN 14188-2 и на Federal Specification SS-S-164.

В приложената таблица е дадена относителна класификация на устойчивост на горива на различните ЕСХА уплътнители за фуги:

Уплътнители Тест чрез потапяне
в гориво – § 4.4.7.
FS-S-SS 200E (*)
Контактна повърхност
Еластомерни
Класификация
на устойчивост
Асфалт/
Асфалт
Асфалт/
Бетон
Бетон/
Бетон
EshaSealer 164
горещ битумен уплътнител
0
EshaSealer 164 EAK
горещ битумен уплътнител с повишена устойчивост на горива
2
EshaPolyphalt (Α+Β)
2К полиуретан-битумен уплътнител
3 X X
EshaPolyseal (Α+Β)
2К полиуретанов уплътнител
5 X X
EshaThioseal (A+B)
2К полисулфиден уплътнител
5-6 X X
EshaThioseal 200 E
2К керосиноустойчив полисулфиден уплътнител
10 X X
Не-еластомерни
Eshaepogran
2К катран-епоксидно лепило и пълнител на пукнатини
10

(*) Класификация на устойчивост

0 Не е устойчив (загуба на маса > 5%)
5 Умерена устойчивост (загуба на маса 2%-5%)
10 Устойчив (загуба на маса ≤ 2%)
х Не е подходящ за контакт с посочената повърхност

Уплътняване на фуги на обект „Изграждане на авиационна площадка и писта за рулиране към нея” – Авиобаза Граф Игнатиево

letishte

fugirane

За повече информация – Есха България.

Вижте също...