pixel

Вече има материал, който поглъща 99,7% от звука

Китайски учени са разработили най-ефективния звукоизолатор, който поглъща 99,7% от звука, съобщава сайтът Гизмодо.

Много системи използват изолация, която да поглъща звука. Това обикновено става в доста тесен честотен обхват на звуковата вълна. Но ако се комбинират няколко изолатора в един и същ композитен материал, тогава могат да се поглъщат широка гама от звуци. Досега беше почти невъзможно да се създаде такава структура, която да поглъща всички честоти. Тя би била твърде обемиста и комплексна. Така че съществуваше лимит на количеството на звука, който може да бъде погълнат.

При новата технология на учените от Хонконгския университет за наука и технологии са били използвани два резонатора, вградени в един-единствен слой. Те естествено вибрират като реакция на всяка честота, на която бъдат изложени.

Звукът е в голяма част поглъщан от единия резонатор. Той позволява звуците да си проправят път през него и да се разсеят. Настройва естествената си честота към тази на предмета, към който е прикрепен. Но в най-тихите моменти и този резонатор може да пропусне някои звуци, съответстващи на естествената му честота.

Тук влиза в сила вторият резонатор, настроен на честотата на първия. Той създава разрушителни интерференции, които буквално „изтриват” всякакъв шум до върховите 99,7%, в комбинация с първия.

Тази изолация ще бъде от голяма полза за кинотеатрите, самолетите и би имала огромно приложение в бита, отбелязват специалистите.

dariknews.bg

Може да харесате още...