pixel

Винербергер и Хабитат България строят къщи в Костинброд и посрещат група доброволци от цял свят

През изминалата година Хабитат България започна проект за строежа на 4 къщи в Костинброд. Къщите са предназначени за семейства с деца, които имат ниски доходи. Проектът е подкрепен от фирма Винербергер и дъщерните й дружества Тондах и Пайплайф, които предоставиха керамични блокове Porotherm, керамични керемиди Тондах и ВиК инсталации на Пайплайф за изграждането на къщите. Групата на Винербергер осигури финансова и професионална подкрепа с обучение за зидарските дейности и доброволен труд от служителите на компанията.

В началото на този месец доброволци – служители на Винербергер от общо 11 държави се включиха в изграждането на поредната къща от социалния проект на Хабитат България в гр. Костинброд. Групата ще работи доброволно два дни на строителната площадка  и престоят им се съчетава с провеждането на международно обучение по програмата „Ready4Excellence“ на Винербергер.

Семействата, които ще живеят там, ще спестяват от комунални разходи всяка година, тъй като  къщите са изградени с енергийно ефективните строителни материали на Винербергер. Семействата трябва да  участват активно в изграждането на техните бъдещи домове. Това е едно от основните изисквания към тях.

“Сътрудничеството ни с Хабитат премина на по-високо еволюционно стъпало. Докато през изминалите две години можехме да говорим за дарения под формата на строителни материали, днес сме радостни да допринесем и със своите експертиза, познания и работна сила. Групата, която е днес тук, се състои от хора с огромен потенциал и лична ангажираност към проекта“, сподели г-н Герхард Кох – мениджър „Корпоративно устойчиво развитие“ при Винербергер.

Винербергер е  водещ доставчик на решения от керамични строителни материали в световен мащаб. През 2012 г. подписа тригодишно споразумение за партньорство с международната фондация „Подслон за човечеството“ (Habitat for Humanity International), която е  световен лидер в решаването на въпроси за жилищната бедност. Споразумението цели да подпомага семейства от Румъния и България.

Партньорството е многофункционално и включва финансова, експертна и професионална подкрепа под формата на доброволно отделено време от служители на Винербергер. По този начин се осигурява правилното използване на продуктите в проектираните от фондацията домове.

Грег Фостър, вицепрезидент на Habitat for Humanity за Европа, Близкия Изток и Африка, заяви:
“Резултатите и ентусиазма, както и отдадеността на всички партньори показват, че партньорството е взаимноизгодно и за двете страни. В трудните икономически времена работа като тази има голям потенциал, за да допринесе за значителното намаляване на бездомните сред бедните по света. И ние не можем да го направим сами, а се нуждаем от партньори като Винербергер”.

 

През октомври 2013 г., на националния жилищен форум, организиран от Хабитат България и Групата Винербергер, се подчерта необходимостта от ефективно сътрудничество между местната власт, бизнеса и нестопанските организации за подсигуряването на жилища за хора в неравностойно положение. След него бяха завършени и предоставени на семействата първите две къщи в Костинброд.

„Реализирането на проекта в Костинброд е живото доказателство, че с подкрепата на бизнеса и десетките групи доброволци е напълно възможно да се строят достъпни жилища като тези“, каза г-н Минчо Бенов – Национален директор на Хабитат България.

Фондация „Подслон за човечеството“ и Винербергер Груп продължават да търсят начини да разширят сътрудничеството си и да осигурят повече подкрепа за семействата с ниски доходи по света.

 

Допълнителна информация:

За Винербергер
Винербергер е най-големият производител на тухли (Porotherm, Terca) в световен мащаб, както и лидер в производството на керамични керемиди в Европа. (Koramic, TONDACH). Заема водещи позиции на пазара на бетонни настилки в Централна и Източна Европа (Semmelrock) и при керамичните тръби (Steinzeug-Keramo) и пластмасови тръби и ВиК инсталации (Pipelife) в цяла Европа. Компанията притежава 213 завода. За 2013 г. генерира приходи от продажби в размер на 2,663 милиона евро, както и оперативна печалба (EBITDA) от 267 милиона евро.

За Habitat for Humanity
Международната фондация Подслон за Човечеството (Habitat for Humanity International) има визия за света, където всеки има достоен дом.

Водени от убеждението, че сигурното и достъпно жилище осигурява критично важна основа за прекъсване на цикъла на бедност, фондацията е помогнала на повече от 3 милиона души при изграждането, рехабилитацията или усилия за запазване на дома от 1976 г. насам. Habitat for Humanity също се застъпва за честни и справедливи жилищни политики и осигурява обучение и достъп до ресурси, за да помогне на повече семейства да подобрят своите условия за подслон. Като неправителствена организация фондацията работи в повече от 70 страни с мисията да се грижи за хора от всички раси, религии и националности.

За обучението:
Ready4Excellence е специална обучителна програма за бъдещи таланти в Групата Винербергер, която подготвя участниците за ключови позиции в компанията. Тази програма е проектирана като съдържание и инструменти според специалните изискванията на Винербергер с цел обмяна на международен опит и професионално развитие в подкрепа на изпълнението на стратегията на Винербергер.

Може да харесате още...