Винербергер взе участие във второто издание на SHARE – интернационален архитектурен и инженерен форум


Второто издание на архитектурния форум премина под знака на иновативността и интернационалността

София беше домакин на значимо събитие, организирано от SHARE – международен архитектурен и инженерен форум, целта на който е обмен на идеи, опитност и вдъхновение между професионалистите, както и създаване на възможности за сътрудничество и бизнес. На 6 и 7-ми юни  по този повод в София гостуваха световно известни архитекти и инженери от 11 държави, които имаха презентации пред повече от 400 участници, между които и водещи български професионалисти. Теми на лекциите бяха: „Зад фасадата“, „Отношението на човека към светлината“, „Да очовечим офис пространството”, „Изповедта на един архитект“, „Дизайн на супермаркети – един неочакван потенциал“, „Архитектурни решения, облечени в керамика“ и други.

Между лекторите беше и арх. Николай Иванов, архитект консултант при Винербергер, който представи темата „Архитектурни решения, облечени в керамика“.

Основните моменти от презентацията бяха:

Керамиката като обработена форма на глината. Освен, че е един от най-старите строителни материали и най-предпочитаният традиционен материал, нейните качества и възможности за обработка я правят незаменима и в модерното строителство, и за в бъдеще. Представени баха примери на забележителни завършени сгради, както с традиционна, така и с авангардна архитектура.

Керамиката като иновативно решение. Като пример за това бе представена пълнената с вата тухла Porotherm 38 W.i. Plan. Голямоформатният керамичен блок е подходящ за изграждането на сгради с почти нулево потребление на енергия. Той се произвежда с минерална вата, вложена вътре в самия блок, което изключва необходимостта от полагането на допълнителен топлоизолационен слой и води до икономии.

Керамиката за световни архитектурни решения. Международният конкурс за керамична архитектура Wienerberger Brick Award показва във всяко свое издание как от керамика могат да се построят забележителни сгради от всякакъв тип. В презентацията си арх. Иванов обяви откриването на Brick Award 2020, с което започва събирането на номинации за престижния архитектурен конкурс. Всички архитекти могат да участват в местната преселекция като подадат своите документи до края на годината. Повече за конкурса прочетете тук.

Уъркшопи, специални награди и виртуална реалност
В рамките на събитието гостите на SHARE участваха в различни работни срещи и уъркшопи.
Вечерта на 7 юни бяха обявени и победителите в конкурса на КАБ – Специални архитектурни награди.


Между презентациите гостите имаха възможността да общуват и да се запознаят отблизо с последните разработки на компаниите, производители на строителни и архитектурни решения, представени на събитието, като посетят техните експозиционни щандове. Винербергер привлече вниманието със своята специална разработка на симулация на виртуална реалност, при която желаещите можаха да тестват уменията си да изграждат стени с новия блок Porotherm 38 W.i Plan и да редят покриви с все по-актуалния модел керамични керемиди Tondach Biber. А ето какво сподели един от участниците: „След като си прекарал няколко минути с очилата за виртуална реалност и построил няколко стени или покрива, е странно да ги свалиш и да видиш, че всичко е било виртуална игра.“

Вижте също...