За какво още може да се използва покривен филц

покривен филц

Покривният филц не се използва само за уплътняване на плоски покриви. С него можете да изолират също двускатните и скатните покриви.

Покривният филц е смес от картон и катран или битум. Често се добавя грубозърнест материал, за да се увеличи устойчивостта на абразия и UV лъчение. Той се характеризира преди всичко със своята издръжливост, устойчивост и не вреди на здравето и околната среда.

Има два различни вида покривен филц:

– Покривните уплътнителни мембрани се заковават или залепват с битумно лепило, а понякога изобщо не се закрепват. Шлифоват се от двете страни.

– За да се постигне водонепропускливо покритие, обикновено се изискват специални форми на покривен филц, така наречените битумни заваръчни листове. Те са направени от тъкани от юта, полиестер или стъклени влакна и са напоени с битум по време на производството. Предимство на заваръчните листове е, че устояват на застояла вода, което ги прави подходящи за запечатване на плоски покриви.

Подготовка за полагане на покривен филц:

Кое покритие е правилно?

В началото трябва да помислите дали ще слагате единично или двойно покритие. Малките покриви на градинския навес или навеса за инструменти позволяват единично покритие. За по-големите покриви на гараж или къща двойното покритие е по-добър избор.

Закрепване на покривния филц.

Помислете също дали искате да фиксирате покривния филц с пирони или да използвате лепило. Закрепването с пирони е по-лесно и е подходящо за наклонени покриви. Покривният филц може да бъде залепен със студено лепило или горещ битум. Има и възможност за използване на самозалепващ се покривен филц, който обаче струва повече от нормалния.

покривен филц

Подготовка на покрива.

Преди да поставите покривния филц, повърхността отдолу трябва да се почисти. Заравнете изпъкналите части, за да избегнете повреда. След това е важно да почистите повърхността и да започнете едва когато тя е суха. Ако проникне влага, повредените места трябва да бъдат ремонтирани или подменени.

Полагане на единично покритие.

Развийте първия лист от рулото с филц в най-ниската точка на покрива, така че листът да се простира около 10 сантиметра над страните и долния ръб на покривната повърхност. Това позволява на водата да се оттича добре, без да се мокрят стените или покривната конструкция. От горната страна прикрепете върху дървените дъски с пирони и намажете горния ръб на листа с лепило. Втората лента се разстила, така че да припокрива първата с 10 см. Листът трябва да излиза на около 10 см и при страничните ръбове. Заковете втората лента също от горната страна и я покрийте с лепило. Повторете тази технология лента по лента. След като цялата площ е покрита, всички места с припокриване се закрепват с пирони.

Полагане на двойно покритие.

При двойно покритие първо се покрива цялата площ и след това се полага втори слой. Вторият слой обаче вече не е закован, а е залепен. Обикновено се използва газова горелка за нагряване на лентата отдолу, а след това се натиска върху първия слой, докато е топла.

Ако искате да покриете плосък покрив с филц, можете да залепите първия слой. Най-добрият начин да направите това е предварително да нанесете върху основата студено лепило и след това да прикрепите двата слоя със студено лепило.

покривен филц

Може да харесате още...