Как да подготвим покрива за зимата

Зимата идва–да проверим покрива за пробойни

Проблемите с покрива обикновено започват, чак когато той протече и нанесените му щети са на по-голяма стойност от ремонта на елементите, които са му го причинили. Да си припомним, какво трябва да направим, за да сме спокойни и независими от капризите на времето през следващите сезони.

Предлагаме ви следния списък с причини, които могат да доведат до пробойни на покрива, както и необходимите действия по отстраняването им.

Счупена керемида

Една от най-честите причини за протичането на покрива се дължи на спукана или счупена керемида, причинена от ходене по покрива.

Какво да направим:

Подходяща превантивна мярка е монтирането на стъпала за ходене по покрива.

Разместени керемиди

Когато има силни бури и дъждове, това често води до разместване, повдигане или дори преместване и откопчване на отделни керемиди.

Какво да направим:

Има разнообразни варианти. Тук ще се спрем на задължителния фиксиращ елемент – гвоздей с капаче – подходящ за началните капаци при билото и маията и за тройниците и четворниците. Също така, скобите за капаци задържат здраво капаците по билата и маиите един за друг. Фиксиращите винтове в горната част на основните керемиди пък захващат керемидата, за да не може тя да мръдне от летвата и да се свлече надолу. Още една опция са скобите за срязани керемиди, които се грижат всички керемиди по скосените части от покрива да си останат на място, независимо от метеорологичните условия навън.


Задръстени улуци

Обикновено улукът се задръства от всякакви боклуци, най-вече покапалите есенни листа, на които иначе така се възхищаваме и снимаме.

Какво да направим:

Препоръчва се редовен преглед, както на улуците, така и на надулучната пола, която отвежда стичащата се вода от дъжд или сняг директно в улука.


Прокъсано подпокривно фолио (пародифузни мембрани)

Най-често причините за това са: поставено некачествено или разпробито фолио още при монтажа, или пък компрометирано при неправилно изпълнен покрив.

Какво да направим:

Основни тук са превантивните мерки. Необходимо е да се избере качествено фолио, още при започването на работата по покрива. Повече информация може на прочетете в тази статия.

Изметната дървена конструкция

Сериозен проблем в случая е фактът, че не виждаме цялата картина.

Какво да направим:

Необходимо е да ѝ осигурим т.н. задължителни аксесоари. Конструкцията, която носи покрива, ни е съществена и неразделна част от него. Така ще ни служи достатъчно дълго.

– Още в началото е необходимо да се подбере качествен, добре обработен и изсушен дървен материал.

– По време на поддръжката е нужно да осигурим оптималната вентилация, гарантираща безпрепятствено вентилиране на конструкцията.

Това се случва, както с правилното изпълнение на самата конструкция (дървената скара), така и с използването на важни аксесоари. От керамичните това са  вентилационните керемиди, а от некерамичните – вентилационната лента за билото и маиите, която се поставя под капаците чрез т.н. ”сух монтаж”.

За да се осигури достатъчно разстояние между керемидата и капака е важно да използваме летводържатели. На финала слагаме елементите за вентилация при стрехата.

Зоната около комина

Всички зони, където покривът засяга стена, създават редица проблеми. Тази е една от тях.

Какво да направим:

Един от вариантите е да използваме готови обшивки, предназначени специално за тази цел. Те се продават на ленти и могат да се разкрояват на място, което не създава опасност от „слепи“ зони.

Те основно са три вида – плисирани, двойно плисирани и с мрежовидна структура. В действителност обаче, решенията се различават, поради различните типове разтягане. Тук също важи принципът „колкото повече – толкова повече“ (т.е. търсим максимална разтегливост).

Плисираният вариант има добра разтегливост – до 30% от дължината на лентата. В този случай обаче, разчитаме на разтегливостта ѝ само в едната посока и трудно ще обхванем цялата зона.

Двойно плисираните решават проблема в двете посоки, но в следствие на „кръстосването“ на двете оси на разтягане на алуминиевата основа, трудно можем да постигнем фактор на разтегливост повече от 15% и в двете посоки.

Мрежовидна структура (Koraflex Plus) – комбинация от двете, е най-добрият избор и е изцяло на основата на полиизобутилен (PIB). Така, алуминиевата основа от предходните варианти, не ограничава физически разтягането на обшивката. Това позволява, достигане както на базисната разтегливост от 15% в едната посока, така и впечатляващите 70% в другата.

Уламата

Често срещаме проблемът с листата от улуците и при уламите.

Какво да направим:

Елементите за улама имат предварително разпределени кантове, които са достатъчно гъвкави, за да следват даденостите на целия покрив. Но също така и са задължително присъстващи, с цел спиране набезите на всички изброени по-горе проблеми. В комбинация с уплътненията за улама на различни височини – от 50 до 75 мм., те работят за чистотата и функционирането на нашата улама.

И така, вече сте запознати със списъка. Планувате ли вече да започнете работа по усъвършенстване на покрива си?

Прочетете също: Как правилно да изградите дълготрайна покривна система Tondach.

Вижте също...