Как се строят малките къщи Wienerberger JokiDuo

Малките къщи в Kokemäenjoki, Финландия са с модерна и издръжлива каменна конструкция. А-house е предназначена за нуждите на млада двойка, а B-house е за семейство от трима души – двама възрастни и една студентка.

Структурата им е дишаща, с нестандартна подредба на тухлите Porotherm, енергийно ефективна и влагоустойчива. Изолационните свойства на тухлите Porotherm се дължат на въздуха, уловен във вътрешността на структурата им с форма на пчелна пита. Външните стени са без отделен топлоизолационен слой и въпреки това постигат изискваните за тях 0,17 W/m2K.

В допълнение към поддържането на добър баланс на влагата, структурата от блокове работи ефективно и като баланс за температурните разлики лете и зиме. Дебелата стенна конструкция действа на въздуха отвътре и отвън като термостат. Въздухът в помещенията остава приятен през цялата година, без значителни температурни колебания. Благодарение на своя топлинен резерв, масивната тухлена конструкция е енергийно-ефективна, спестявайки повече от разходите за охлаждане и отопление в сравнение с масовите жилища.