Кога и как да санираме покрива си?

wienerberger

Подобренията в интериора на новия дом не е последната стъпка, която трябва да предприемете, за да осигурите максималния си комфорт вкъщи. Със спада на температурите, постепенно ще започнете да усещате влага и да забелязвате образуването на конденз по прозорците, в случай че не предприемете действия по санирането на жилището си – и то – на цялата сграда. А този процес е най-добре да започне от покрива.

Възможни покривни проблеми

Те могат да бъдат от всякакво естество – счупени или деформирани керемиди, липсващи обшивки, пропадания, повредени летви, разпрашени мушами вместо водоплътно паропропускливо фолио. Всички тези проблеми, за които и не подозирате, водят след себе си още редица усложнения – разрушително омокряне на покривната конструкция, опасност от срутване, течове по стените и възможност за заселване на различни вредители.

wienerberger

„Незабележимите“ детайли налагат спешно саниране на покрива

Отговорността към доброто състояние на жилището ви предполага поне 1-2 пъти годишно да проверявате добре подпокривните му пространства, защото възникналите проблеми могат да бъдат „незабележими” на пръв поглед.

Знаете ли, че само една счупена керемида може да причини изненадващ теч по време на силен дъжд или снеготопене, което води след себе си редица допълнителни проблеми и немалко разходи? Възможно е да не усещате язва в покрива си, просто защото водата намира път измежду пластовете в подпокривното пространство. Tочно тези „незабележими“ детайли предизвикват опасни явления като падащи мазилки на таваните, образуване на влага в стоманобетонните плочи, което води до корозия (а тя може да бъде овладяна много трудно). Тези новообразували се проблеми заплашват цялата сграда, а през зимата я подлагат и на постоянно замръзване и размразяване, което разрушава вложените материали. Този вид течове имат негативно влияние и върху топлоизолацията.

wienerberger

Правилно саниране на покрива

Най-подходящият момент за саниране на покрива е по време на сух период през лятото или есента, за да се подсигурите от евентуални последващи усложнения, предизвикани от проливните дъждове. Задължителна стъпка преди саниране е консултацията със специалисти в областта.

Вниманието към детайла е от първостепенно значение, както и закупувнето на необходимите качествени материали. Нужна е проверка на всички елементи на покривната конструкция – столици, ребра, попове, маии и улами (наклонените греди в ъглите на сградата). Здравата дъсчена обшивка е задължителен елемент, върху която да бъдат положени топлоизолацията и паропропускливата мембрана, както и дървената скара (летви и контралетви), на която да се монтират керемидите. Без тези елементи не можете да имате функционален покрив.

Обърнете специално внимание на керемидите, тъй като те представляват основната защита на дома и покрива от дъжд и сняг. Моделът им трябва да бъде избран според наклона, както и според предпочитанията за цвят и визия (съвременна или традиционна). Трябва да насочите избора си според цялостна покривна система, която да осигури елементи, работещи в перфектен синхрон. Най-добрият избор са вентилационни керемиди и вентилиращи ленти, които да отвеждат събиращите се пари от подпокривното пространство, иначе рискувате повторното образуване на конденз. Снегозадържащите елементи са още един важен компонент. Те са от първостепенна важност за подсигуряване на безопасността по време на зимния сезон. Не бива да пренебрегвате и обшивката на комините, защото рискувате да се сдобиете с омокряне на вътрешността им при силни валежи и неприятни течове в помещенията.

wienerberger

А накрая можете да използвате защитна мрежа против птици, допълнителни тела за вентилация и завършващи алуминиеви лайсни за перфектен край на покривния ремонт. Покривните елементи трябва да осигуряват на жилището защита, вентилация и естетика. Тук се  включват и допълващите части от първа необходимост, както и декоративните детайли. Макар те да не са задължителни, винаги е добре да следвате личните си предпочитания за визията на дома си.

Ревизията на покривното пространство е задължително действие, за да бъдете спокойни за здравината на жилището си. Навременното саниране дава сигурност и се явява дълготрайна, възвръщаема инвестиция, предлагаща устойчивост и енергийна ефективност.

За контакт и повече информация – Винербергер.

Вижте също...