Малките елементи, които имат голямо значение за покрива

pokriv

Широко разпространено е схващането, че веднъж положен, покривът няма нужда да се проверява или променя с години….

Ако покривът е бил добре изпълнен още по времето, когато е бил изграждан, това е така. Но дали всички  са си свършили работата максимално добре? Готов ли е покривът ни да посрещне опасностите, които носят обилните зимни снегове, бурните ветрове през пролетта или изобилните летни дъждове? Да не говорим за толкова коварните и изненадващи градушки! Всяка година виждаме в новините по няколко случая на частично или изцяло отнесени покриви и съчувстваме на пострадалите собственици.

Ако искаме и в следващите сезони нашият покрив да е готов да посрещне всички предизвикателства и да бъдем спокойни, сега е моментът да вземем мерки, докато времето го позволява.

Когато ревизираме покрива си и се стремим да го направим максимално сигурен за всеки следващ сезон, важно е да обърнем внимание на малките, но важни  детайли. Това със сигурност ще ни спести максимум главоболия с минимум усилия. Не случайно казват, че „дяволът е в детайла“.

На какво си струва да обърнем внимание

Формата има значение

kermida

По традиция покривите се изграждат от керамични керемиди. Има различни видове, които се разпознават по специфичната за всеки модел форма, но имат и много общи черти. Например – всяка керемида има от долната си страна малки „крачета“. Те спомагат за поставянето на керемидите върху летвите на дървената скара така, че не само да следват права линия, но и да  се закотвят към летвената конструкция.

Друг отличителен белег при повечето модели са фалцовете в лявата и горната страна на керемидата, които осигуряват „закопчаването“ на всяка керемида със следващата. То държи керемидите заедно, и от друга страна има много важната функция да не позволява проникването на дъждовна вода под тях дори и при косо падащи дъждове.

Достатъчно ли е това обаче, за да имаме сигурен покрив при поривите на вятъра?

Не само формата е важна

Закрепващи винтове

keremida

Тези две дадености за керемидите обикновено са достатъчни, за да имаме праволинейно положен покрив, здраво скрепени една за друга керемиди и сигурно отвеждане на дъждовната вода. Често се казва, че керемидите се държат една друга от собствената си тежест и затова няма опасност да бъдат разместени от вятъра. Може би за обикновен повей това е вярно, но какво се случва при силен и особено при бурен вятър?

Затова трябва да обърнем внимание на формата на керемидите и по-специално на още нещо важно – отвори (един или два в зависимост от модела) в горната им част. Тези отвори служат за поставянето на закрепващи винтове, които ще гарантират, че нашият покрив няма да поддаде лесно при силен вятър.

При малко по-обстойно наблюдение ще установим, че има зависимост между броя на дупките за закрепване и формата на керемидата.

keremida

Например, колкото по-плоска е керемидата, толкова по-видно е, че има не един, а два отвора, което означава, че трябва да се закрепи с два винта. И това е логично, защото моделите с по-висока вълна (напр. Медитеран Плюс) се използват за покриви в средиземноморски стил (с нисък наклон – 10-15 градуса), а по-плоските (напр. Фигаро Делукс) – за вътрешно-континентален и дори алпийски стил (с голям наклон – над 45 градуса).

При някои модели керемидите могат дори да преминават отвъд корниза и да „прелеят“ във вертикалната  равнина на фасадата. Обикновено при по-ниски наклони е достатъчно всеки втори или трети ред керемиди да се закрепват посредством винт върху носещите летви, а при по-стръмните наклони трябва да поставим винт не само на всяка керемида, но в някои случаи и по два винта. Затова ако искаме да изградим сигурен покрив, не трябва да пестим от цената на винтчетата.

Сигурност по хоризонталата и по вертикалата

Странично захващане на керемидите

keremida

Ако сме предвидили достатъчен брой закрепващи винтове за новия си покрив, ще осигурим стабилното закрепване на керемидите за летвите на скарата. Какво става обаче, ако ветровете стигнат до ураганни нива? И на нашата географска ширина има доста примери за такива явления.  Осигурихме редовете по хоризонталата, но могат ли ураганните ветрове да повдигнат керемидите, „подхващайки“ ги отдолу откъм стрехата? За съжаление отговорът е – да, тъй като стрехата е най-уязвима при силно завихряне на вятъра.

Не бива обаче да се безпокоим, защото съществува решение и за закрепване по вертикалата. В тези случаи се използват т.нар. скоби за странично закрепване. Те също се закрепят на летвите, но на долния ред и притискат керемидата отстрани, като профилът на скобата плътно прилепва по профила на страничния фалц. Тяхната функция е да фиксират керемидата така, че дори и най-яростните пориви на вятъра да не успеят да я повдигнат отдолу.

Капаците не са просто за красота

pokriv

Когато вече сме се уверили, че покривът ни е надеждно нареден, остава да се погрижим за финалния щрих – капаците. Независимо дали става въпрос само за билото и/или за маията, винаги имаме нужда от капаци, които да затворят двете равнини и да осигурят нужното отвеждане на въздуха от подпокривното пространство извън покрива.

Тук трябва да направим много важно уточнение: време е да се сбогуваме с отживели практики като „подмазване“ на капаците с хоросан. Покривът трябва да „диша“.

Затова нека оставим капаците да си свършат работата и да им дадем необходимото пространство, като заложим на сухия монтаж. С няколко летводържателя този монтаж става бързо, лесно и най-вече правилно, а от попадането на боклуци и навял сняг под капаците ще ни предпази вентилационната лента, която се поставя под капаците и се разстила по керемидите от последния ред.

Но ако се върнем отново на темата с бурите, как можем да предпазим капаците от „свободен полет“?

pokriv

Не е сложно! Като за всеки капак използваме специална скоба, която едновременно го фиксира за билната летва посредством пирон и го свързва надеждно със следващия капак. Така с едно лесно щракване капаците пасват на мястото си и са на достатъчно разстояние от керемидите, за да може въздухът да циркулира свободно от стрехата към билото, да вентилира подпокривното пространство и да поддържа подпокривната конструкция суха.

Естествено в края и в началото на маията или там, където се срещат билото и две или повече маии, тези капаци трябва да завършат освен надеждно и естетично. Тук като капак се използват начални капаци и тройници, а понякога и четворници, които също трябва да се фиксират. За тази цел са предвидени специални гвоздейчета с капаче.

Време за спокойствие

Това са малки, но много  съществени елементи.

mladojenci

На пръв поглед материята изглежда сложна, има много информация,  много различни елементи за напасване, и справянето с тях може да ви се стори трудно постижимо. Но Винербергер се е погрижил и за това. Ние осигуряваме безплатна техническа консултация по време на целия процес по изграждането на Вашия нов покрив. Така можете да използвате цялото ноу-хау направо от извора и да сте сигурни в перфектния краен резултат, за който даваме 33 годишна гаранция.

И ако искаме да не мислим за ремонти и течащи покриви в близките няколко десетилетия, трябва да приложим златната формула: да вложим всички съществени аксесоари в покрива навреме, докато можем да контролираме процеса. Използването им ще ознаменува успешния край на правилния монтаж.

И ако сме изпълнили правилно всички стъпки дотук, ще ни остане само удоволствието да се насладим на спокойствието и уюта под нашия нов и сигурен покрив.

Може да харесате още...