pixel

Нискоенергийна еднофамилна жилищна сграда на принципа на Васту с материали от Isover

Васту е най-старата холистична архитектура в света, която се основава на обединението на дизайна, конструкцията и обзавеждането. Васту е древно знание, което датира от индийската традиция. Идеалният дом за Васту е представен от централна зона, от която пространствата започват във всички посоки. Модел с концентрично дърво, където в стартовата зона намираме огъня, който винаги е бил запален, представящ пламъка на предаността и духовността на живеещите там.

Проектът представлява нискоенергийна градска резиденция на два етажа, изпълнена основно чрез естествени и екологични материали, включително външни стени от предварително заготвени носещи панели с дървена конструкция и топлоизолационен пълнеж от слама (сертифицирана система за пасивни сгради), носеща конструкция от дърво, топло- и звукоизолация от екологична вата, Isover Akusto 4+ и ISOVER Evo 4+ дървена дограма, фасадни плоскости от пресована дървесина, екстериорни мазилки от вар и фасадна обшивка от дърво, дървен декинг, интериорни акустични панели от пресована слама, интериорни стенни с тръстикови панели с финиш от глина и таделакт.

При проектирането на сградата са приложени основните принципи на Васту, част от които е използването на естествени материали – най-древната наука за хармонизиране на пространството, част от Ведите и световното културно наследство.

Природните и екологични строителни материали са много благоприятни за жизнения микроклимат, здравословна среда и комфорт за обитаване, отговаряйки съществременно на всички съвременни изисквания за топло- и звукоизолация, пожаробезопасност и т.н.

Архитектурно проектиране и консултиране по време на строителството: арх. Веселин Веселинов – сертифициран дизайнер на Пасивни Сгради, в съвместен екип с арх. Ива Делова и арх. Лина Йотова (АСЕМ: Асоциация за строителство с естествени материали).

Главен изпълнител на обекта: Спонец ООД.

Година на изпълнение: 2019 – 2020 г.

За контакти и повече информация – Сен-Гобен Изовер.

Може да харесате още...