Тухлените стени като надеждно решение за звукоизолация

Стените са обвивката на една къща и правят дома ни уютен. Комфортът у дома най-често се асоциира с добрата толпоизолация, но не бива да забравяме още един важен фактор за това да се чувстваме спокойно вкъщи – шумоизолацията. Тухлените зидове могат да осигурят перфектна такава както на външните, така и на вътрешните стени, стига да са изпълнени важните условия за качествено и коректно строителство. В същото време те са направени от естествени материали, изолират интелигентно, като позволяват на къщата да диша и осигуряват здравословен микроклимат в помещенията.

Норми за добра шумоизолация и материали за постигането ѝ

Изискванията за устойчивостта на шум при вътрешните стени е минимум 40 dB – в рамките на едно жилище. За сравнение – един нормален разговор произвежда шум от порядъка на 30-35 dB. Постигането на посоченото изискване е напълно възможно с керамични тухли „единички” с дебелина 12 см. Некоректна практика в строителството на шумоизлация, обаче, за използването на иззидани „тухли четворки”, не само не покрива нормите за добра шумоизолация, но се явява и нестабилна основа за тежки стенни окачвания.

Решението?

Компания Винербергер предлага надеждно решение, което се казва Porotherm 12 N+F – блокове за вътрешни стени.  Керамичните блокове са с вертикални кухини, за защитена зидария, с нут и федер и са предназначени за неносещи зидове с дебелина на зида 12 см. Материалът е с доказано качество, което покрива нормите за шумоизолация, като достига нива до 44 dB.Или с други думи – надвишават изискванията за нормите за стени, разделящи помещенията в едно жилище с делебилан до 12 см.

Още характеристики на блоковете Porotherm 12 N+F:
– голямоформатирани са и само с 8 броя можете да изградите зид от един квадратен метър;
– безпроблемно вграждане на инсталации в стената без тя да губи носеща способност;
– надеждно окачване на тежки предмети като бойлери, шкафове, телевизори и други.

Основни изисквания за звукоизолация на жилищни сгради:
– стени между жилища и стълбища – мин. 53 dB;
– стени между хотелски стаи – мин. 53 dB;
– стени между жилищни и санитарно хигиенни помещения – мин. 53 dB;
– стени между проходи и гаражи – мин. 55 dB.

Учебни и детски заведения:
– стени между учебни стаи и стълбища – мин. 52 dB.

Както виждате от горната информация, различна е ситуацията при стените, разделящи стълбища и жилища. В този случай нормата за шумоизолация е не по-ниска от 53 dB.

Решението за изолация при това положение е строителство с използването на два блока – Porotherm 8 N+F и Porotherm 12 N+F. Комбинацията от материалите осигурява издръжливост при натиск от 10 N/mm². По-високото тегло е гаранция и за покриване на посочената норма за звукоизолация.

Още по-голяма сигурност се гарантира чрез поставянето на плътна минерална вата между двата блока и образуването на своеобразен „сандвич” в постройката. Така изградена, стената осигурява надеждна шумоизолация при стени с дебелина от 25 см., както и перфектна топлоизолация, предотвратяваща пренасянето на топлина между отделните помещения.

За контакт и повече информация – Винербергер.

Може да харесате още...