pixel

Ондутис – невидимият помощник на вашия покрив

ondulin

Представете си човек, излязъл в ранна студена или прохладна утрин, да тича. Спортен панталон, маратонки, тениска и леко ветроустойчиво яке. Още след няколко минути спортистът ще се сгрее, дрехата му по понятни причини ще се навлажни. Като резултат, в добрия случай, човекът ще се изпоти, а в лошия ще настине. Каквото и да е, ползите от това не са много.

Във вашия дом няма даже и два варианта. Всяка зима, когато започнете да го отоплявате, той както и бягащия човек отдава топлина през всички възможни отвори – през стените, през покрива, през пода. И от разликата в температурата вътре в дома и отвън, на някои места, започва да се образува влага от конденз.

И ако човек може да се приспособи, така да се каже да затопли тялото си, то вашият дом няма никакъв шанс. Веднага след първия зимен сезон, през който домът се е отоплявал и е отделял влага, която е замръзвала, през пролетта започва да се размразява и да тече. Като не намери изход, за да се изпари, влагата остава в топлоизолацията на стените. Така постепенно топлоизолацията престава да изпълнява своята функция: да задържа топлината вътре в дома и да не пропуска студа да влезе отвън. Вътрешното обзавеждане на вашия дом – скъпоструващи тапети, паркет, ламинат от постоянната влага по стените, пода или тавана, в края на краищата започват да се отлепят, да се изкривяват, да се надуват. Възможно е, даже да забележите, че покривът ви е протекъл. Но много малко вероятно е да успеете да намерите място в покрива, откъдето той да тече. Защото той не тече, а това, което виждате е конденз. Ако преди строителите са използвали методи като измазване с кал, за да решат някои от тези проблеми, то все по-високите изисквания към качеството на сградите, техния комфорт на експлоатация правят задължително използването на нови съвременни решения. Подпокривните фолиа са едно нескъпо допълнение към покривната система, което предотвратява неблагоприятни явления като кондензация, овлажняване на топлоизолационния слой, проникване на прах, сняг и др.

Фирма Ондулин предлага различни видове подпокривни фолиа от гамата Ондутис, които дават възможност за съвременно решение на всички тези проблеми. За различните специфични приложения Ондулин предлага и различни видове подпокривни фолиа Ондутис, които са основно два типа:
1. Пароизолационни фолиа – тяхното предназначение е да пазят покривната /стенната система/ от проникването на топъл въздух с водни пари  от отопляемите помещения. Проникването на такива пари в студената среда води до кондензиране върху долната повърхност  на покривното покритие и респективно до навлажняване на носещата конструкция, термоизолационния слой  и неблагоприятни интериорни последствия.

Пароизолационно фолио с рефлекторни свойства – Ондутис Barrier Reflex 90
То е абсолютно паронепропускливо, метализирано, армирано полиетиленово фолио  със способност за отразява обратно топлинните лъчи. Именно затова Ондутис Barrier Reflex 90 се използва като пароизолационен слой, който освен това подпомага и работата на топлоизолацията. Полага се под топлоизолацията с отражателния слой положен към помещението. Този материал може да се използва също така и за стени и подове, където изпълнява същите функции, както при покривите.
(схема 1 и 2)

2. Паропропускащи (”дишащи”) фолиа – полагат се над топлоизолацията при покриви и под покривното покритие. Това са мембрани от така  наречения “дишащ“ тип, т.е пропускат в една посока (от топла към студена среда) топлият въздух с влажни пари, а в обратната посока спират влагата, която се е получила от конденз или  от компрометирано покривно покритие над тях. Също така те предпазват топлоизолацията и от проникване на прах. В резултат на това тя работи максимално ефективно. Покривните материали от прекъснат тип (керемиди, шиндли и др.) при всички случаи имат известна пропускливост, особено при вятър и затова приложението на тези покрития е необходимо.

1. Подови плочки;
2. Лепилен слой;
3. Ондутис Barrier Reflex 90;
4. Термоизолация;
5. Фундалин.

1. Гипсокартон;
2. Ондутис Barrier Reflex 90;
3. Термоизолация;
4. Стена.

Аналогичен и също толкова ефективен е механизмът на работа при влагането на дишащите фолиа при фасадни приложения.

Ондулин предлага няколко вида паропропускащи фолиа. Всяко от тях изпълнява паропропускаща функция, но и се различава по качества от другите.

Паропропускащо фолио –  Ондутис
Битумизирано фолио от най-висококачествен SBS модифициран битум и армировка от полиестерно платно. Паропропускливо фолио с изключителна здравина, подходящо за всички видове покрития, но най-добра за полагане под битумни керемиди Бардолин.

Паропропускащо фолио – Ондутис Cold 110
Фолио от армиран полиетилен с микроперфорации, както описахме по-горе пропуска водни пари в едната посока, но не пропуска вода в противоположната. Полага се под основното покритие (керемиди, ламарина, битумни керемиди). Благодарение на своята пълна водонепропускливост, в процеса на монтаж, както и при авария на покритието не допуска проникването на вода надолу. Елиминира възможността от поява на влага от конденз. Предпазва топлоизолацията от „продухане” в процеса на експлоатация. Полага се между топлоизолацията и основното покритие, но е важно да се осигури разстояние за вентилация между тях. Притежава устойчивост на UV лъчи и може да остане на покрива до един месец.

Паропропускащо фолио – Ондутис Air
Ондутис Air е фолио със същите функции като Ондутис Cold 110, но със значително по-висока паропропускливост. Произведено по най-съвременна трислойна технология  Ондутис Air е материал с високо качество, с изключителна здравина и надеждност. Притежава висока устойчивост на UV и IR лъчи и може да остане на покрива до четири месеца преди да се положи завършващото покритие. Поради високата си паропропускливост може да се полага директно върху топлоизолацията.

1. Керемиди;
2. Ребра;
3. Ламперия (гипсокартон);
4. Ондутис Barrier Reflex 90;
5. Ребра;
6. Термоизолация;
7. Ондутис Cold 110; Ондутис Air.

1. Керемиди;
2. Ребра;
3. Ламперия (гипсокартон);
4. Ондутис Barrier Reflex 90;
5. Летви;
6. Термоизолация;
7. Ондутис Cold 110; Ондутис Air.

Подпокривните фолиа са невидимият помощник за вашия покрив. Вие никога няма да видите резултата от тяхната работа, затова пък веднага ще забележите, когато те липсват. Ето защо, ако пароизолационното или паропропускащото фолио не е включено в така наречения пакет на покрива или на външните стени, това се вижда и с просто око. А отстраняването на последствията от това е неприятна и скъпа задача.

За контакти и повече информация – Ондулин.

Може да харесате още...