Пожарозащитни фасадни парапети Promat

Etex BP първи сертифицира решение за фасади.

Развитието на строителните технологии дава възможност за все по-многообразни и естетични решения за фасадата на сградите. Но заедно с новите перспективи, идват и нови изисквания за пожаробезопасност.

promat

Под особено внимание се подлагат сградите над 28 метра, като освен изискванията за класа на горимост на топлоизолацията, при окачените фасади също има строг контрол. Именно при тях зорко се следи изискването огненият език от един етаж да не се прехвърли на горния. Тъй като се изхожда от предпоставката, че фасадата няма да се задържи дълго след началото на пожара, то към основната конструкция на сградата е наложително да има елемент, който да ограничи пренасянето на огъня към по-високите етажи.

Фасадните парапети Promat са първите и единствените сертифицирани решения за окачена фасада в България (рег. N1983сд-62/29.08.2019).

Решението е разработено съвместно между Promat и Siniat и е налично в две разновидности:
– за високи изисквания EI 90 (на парапета) и EI 120 (на периметъра на плочата);
– за средни изисквания EI 60 (на парапета) и EI 90 (на периметъра на плочата).

promat

При EI 90/120 се използват калциево-силикатните плоскости Promatect®-L500 20 мм. Решението е изключително лесно за монтаж и с минимален брой различни видове материали, като не се използват дори метални профили, подобно на сухото строителство. Конструкцията е изцяло независима от окачената фасада и може да се монтира както преди, така и след нея.

При EI 60/90 се използват гипсови плоскости Promatect®-XS 20 мм и Nida Flam 15 мм. Лекотата и скоростта на работа с гипсовите плоскости е голямото предимство, като единствените метални профили са водачите към стоманобетоновата плоча.

За контакт и повече информация – Promat.

Вижте също...