pixel

Tondach на адриатическия остров “Свети Стефан”

Tondach

“Свети Стефан” е малък адриатически остров в Черна гора и е известен най-вече с рибарското селище от 15-ти век, носещо същото име. Селището е разположено на скала върху острова и привлича погледите на посетителите с червените си покриви.

Малкият остров е с големина 1,46 ха. Къса дига го свързва със сушата. Срещу него на сушата се намира селището със същото  име, което от 1950 г. до днес постепенно се разраства. Селището разполага с апартаменти за отдих и почивка, хотели и ресторанти.

Покривите на историческите сгради на острова и отчасти на сушата са обновени изцяло, като при това са спазени конкретни изисквания: Запазване на историческото наследство. Именно заради тези изисквания собствениците на сградите избраха Tondach. Съвместно със специалисти по поддръжка на исторически сгради Тондах Глайнщетен разработи специални покривни системи за саниране на исторически сгради.

За покривната площ с размер 3.500 m2 е избран модела Каналица Ядранка, естествен цвят. Моделът е функционален и е с дългогодишни традиции в южните страни, придава средиземноморски изглед на покривната повърхност. Наред със санирането на прекрасните къщи на острова, бе подновен и покрива на луксозния хотел в Милоцер, който разполага и с ботаническа градина. Това малко имение е лятната резиденция на царското семейство Караджорджевич.

Ръководител на успешния проект за обновяването на покривите бе известен архитект от Белград. Проектът е реализиран в рамките на една година от специалисти на реномирани фирми по изграждане на покриви от Черна Гора, Сърбия, Босна и Херцеговина.

Моделът Ядранка, типичен за крайбрежието създава симбиоза между историческата същност и средиземноморския облик.

Tondach sv Stefan

В периода от 1950 г. до 1960 г. цялото селище е превърнато в хотелски остров с леглова база 250 места. Уличките, покривите и фасадите на къщите са запазили своя автентичен характер.

Проектът включва и казино, като заслужено се прочу с името адриатическото Монако. Към известните личности, които са били гости на острова се числят София Лорен, Силвестър Сталоун и Клаудия Шифър, както и известни политици като вили Бранд, Хелмут Кол и Силвио Берлускони.

През 2007 г. островът е взет на лизинг за период от 30 г. от фирма Аманресорт и след това реновиран. През лятото започна постепенно отваряне под името „Аман Свети Стефан“. След приключване на строителните работи хотелите очакват гостите, които  имат възможността да се насладят на многобройни нови атракции и забавления.

Днес “Свети Стефан” е прекрасно място за почивка. Извън лукса и комфорта островът е и място за зареждане с енергия и вяра, място за уединение и вдъхновение под покривите TONDACH®.

Може да харесате още...