Винербергер награди български архитекти


Обявиха българските участници в световния конкурс Wienerberger Brick Award, който се провежда в навечерието на 200-годишниния юбилей на компанията

Наградите на българското издание на Brick Award бяха раздадени на стилна церемония в Сан Стефано Плаза. Това бе третото по ред награждаване на българските номинации за международното издание на архитектурния конкурс Wienerberger Brick Award, който отличава най-добрите постижения на съвременната архитектура в световен мащаб с иновативно и творческо приложение на керамиката. Станаха известни избраните от авторитетното жури български архитектурни проекти, които ще се включат в състезанието с най-добрите проекти от цял свят. Председател на журито бе арх. Тихомир Казаков от Stephen George International Bulgaria, а членове – главният редактор на в. “Строител“ Ренета Николова и Николай Иванов, архитект-консултант при „Винербергер“ . На церемонията присъстваха инж. Цанко Милaнов – управител на Винербергер за регион Южни Балкани, както и много изявени български архитекти, проектанти и партньори на Винербергер.

Разнообразието от проекти в тазгодишното българско издание на конкурса беше забележително – участваха еднофамилни къщи, многофамилни жилищни сгради, актуалните в последните години нискоенергийни къщи; имаше и много обществени сгради, включително ваканционен комплекс, манастир, болница и детска градина. Всички представени проекти – 30 на брой, бяха представени в специална изложба по време на церемонията по връчването на наградите на българската селекция.

От всички участвали проекти, журито трябваше да избере само три, но заради високото ниво на кандидатите, тази година бе присъдена и една специална награда. Тя отиде при арх. Пламен Русев за проекта му Gelato e Latte.


Голямата награда получи арх. Светослав Станиславов за проекта си  A3 Advanced Architecture Apartments. Връчи му я лично г-н Цанко Миланов – управител на Винербергер за регион Южни Балкани – България, Македония, Косово и Албания.


Втора награда заслужи проектът на арх. Стефан Шекеров  „Еднофамилна жилищна сграда в гр. Плевен“. Наградата връчи  инж. Петър Петров, мениджър продукти и продажби на Винербергер.


Третата награда бе присъдена на проф.д-р инж.арх. Пеньо Столаров за проекта му „Преустройство и адаптация на музейна сграда на Национален музей „Боянска църква“ в детска градина“. Тази награда и специалната награда на журито връчи арх. Николай Иванов.


Тази година се навършват 200 години от създаването на Винербергер и българските архитектурни награди преминаха под знака на голямото събитие  – отбелязването на два века от изключителната история на компанията. Тя бе проследена в специалното видео, което гостите на церемонията имаха възможност да видят. В него бяха отбелязани възловите моменти от развитието на компанията и справянето с различните превратности на живота. Присъстващите проследиха как Винербергер е устояла на прездизвикателствата през всичките тези години, за да бъде днес една от най-големите в своя бранш.

Повече за Wienerberger Brick Award

Престижният конкурс Wienerberger Brick Award е създаден през 2004 г. за да се изтъкнат качествата на фасадните тухли, керамичните блокове и керемиди, и техния принос към съвременната архитектура. На всеки две години над 300 архитекти от цял свят се състезават за награден фонд в размер на 32 000 евро. Жури от експерти и журналисти извършва независим подбор на проектите на всеки етап на селекциите.

Важно условие за участие във Wienerberger Brick Award е преобладаващата част от вложените строителни материали да е от керамика, но в този конкурс липсва условие вложените керамични материали да бъдат непременно продукт на Винербергер. Това го прави един от малкото некомерсиални конкурси, имащи за цел да покажат важната роля на керамиката в архитектурата, без да ограничават свободата на нейното приложение във всички архитектурни стилове и видове сгради. Няма ограничения също така и за вида на строителните работи (ново строителство, пристрояване, реставрация, реконструкции на керамични сгради, специални решения) нито за вида на сградите- еднофамилни, многофамилни жилищни сгради, индустриални и обществени сгради, селскостопански обекти и много други.

Международната церемония на награждаването на победителите ще се проведе през пролетта на 2020 година във Виена.

За конкурса тук.

За Винербергер тук.

Винербергер е най-големият международен производител на тухли, керемиди, керамични и бетонни павета и тръбни системи с, общо 200 завода в 30 страни и експортни пазари. Компанията е най-големият производител на тухли в света и номер едно на пазара на керамични керемиди в Европа. Има водещи позиции на пазара на тръбни системи в Европа и бетонни павета в Централна източна Европа.