За тухлите и хората в строителството на еднофамилен дом

Семейство Петрови са около 30 -годишни млади хора, които активно държат живота си в свои ръце. Той е собственик на семейна фирма, а тя – служител на средно ниво в международна компания. Осъзнали нуждата децата им да растат в по-спокойна среда, да им създадат домашния уют на еднофамилната къща, както и самите те да са отговорни към устойчивото развитие на природата, семейството предприема стъпка, която е мечта на много семейства, подобно на тяхното – строителството на нов дом.

Това е решение, което не се взема за ден или два. Започват да коментират темата, преди няколко години, когато се ражда първото им дете. Тогава живеят в добър апартамент в Лозенец, но усещат, че имат нужда от ново,  по-голямо жилище далеч шумотевицата на града. Приятелите им  подкрепят идеята им и се включват в реализирането й.

За тях е важно да могат да изградят дом, в който да остареят
, което в техните представи означава – да е изграден с естествени, но и съвременни материали. Последното, за което мислят са тухлите. И двамата ги приемат просто за даденост.

Представите им обаче за керамичните продукти се оказват различни от това, с което се сблъскват в последствие. С напредването на процеса на проектиране на мечтания дом и двамата осъзнават значимостта на избора на правилното средство, с което да се гради.

Грубият строеж, както е един от най-важните моменти в строителството, така е и най-подценяваният. Подборът на правилната тухла се оказа изключително важен. Случайно попадат  на реклама на широкоформатните тухли „Поротерм“, а по-късно в един от складовете виждат самите тухли и са изненадани от размера им. Те правят обстойно проучване, за да могат да преценят,  дали те са правилното решение за строителството на съвременен еднофамилен дом. В крайна сметка се спират на строителната система „Поротерм“ на австрийската фирма Винербергерwww.wienerberger.bg

Изборът на широкоформатна тухла им спестява изключително много време при реализацията на проекта. Изграждането на външните стени, става чувствително по-бързо от очакваното. От финансова гледна точка печелят от това, че тухлите, които избират – Porotherm 38 N+F Hi, позволяват да се изграждат стените без необходимост от допълнителна топлоизолация. Способността им да „дишат“, като поемат излишната влага от въздуха и обратно, т.е. действат като естествен регулатор на въздуха в дома им е особено важно за тях. В последствие откриват, че  поради дебелина им и звукоизолацията е добра.

Днес вече те обитават къщата. Визирайки опита си, младото семейство съветва да се обърне особено внимание на тухлите. Важно е те да са част от цялостна система. Така се спестяват доста неудобства и се съкращава чувствително времето за изграждане. Зидането върви бързо и разходите за тухли представляват една много малка част от общите разходи за строеж. След това пък ниските сметки за отопление и охлаждане са неочаквано ниски.

Масово свързваме енергоефективността с прозорците и вратите, но не си даваме сметка, че стените, са с най-голяма площ в къщата. Всичко друго можем да подменим в една къща – и дограмата, плочките в банята, цвета на фасадата. Тухлите обаче се зидат веднъж и завинаги! Затова вземането на правилно решение е от особено значение.