pixel

Изолация на тавана на мазето

isolation

През последните месеци цените на петрола и природния газ рязко се повишиха. Това оскъпява разходите за отопление. В случая с природния газ като енергиен източник доставките са застрашени през следващата зима. За да се противопоставят на това, все повече собственици на жилища искат да ремонтират къщите си, за да ги направят по-енергийно ефективни и да преминат към възобновяеми енергийни източници. За изпълнението на повечето проекти са необходими експерти от секторите на енергийното консултиране и търговията. В момента обаче те обикновено са заети. Въпреки това желаещите да ремонтират могат да приложат индивидуални мерки незабавно.

Особено ефикасно е поставянето на изолация на таваните на неотопляемите мазета в старите къщи. Тази често забравяна мярка е почти винаги разумна. Изолацията осигурява топъл под на приземния етаж, тъй като топлината вече не преминава в по-хладното мазе – това предотвратява студени крака. Мярката спестява до 10% от разходите за отопление. Тъй като е сравнително лесна за изпълнение, тя се счита за една от най-изгодните енергийни мерки.

Всеки, който притежава къща, трябва да действа внимателно и стъпка по стъпка при изолирането на тавана на мазето. Монтирането на изолационните панели е лесно, ако под тавана на мазето няма или има малко тръби. Със или без тръби важи следното: след изолацията трябва да има достатъчно място за височина.

При подготовката си собствениците трябва да почистят тавана и стените на мазето от прах и да отстранят разхлабената мазилка. След това, ако съществуващите неизолирани или лошо изолирани отоплителни тръби на тавана на мазето, се увиват със значително по-голяма дебелина от диаметъра на тръбата; това спестява допълнителна енергия за отопление.

Съществуват различни монтажни системи за последващо закрепване на изолационните плочи към тавана на мазето: те се залепват, закрепват се с дюбели или с релсова система.

isolation

В зависимост от дебелината на изолационния материал и повърхността на тавана на мазето се налага допълнително дюбелиране. Колкото по-дебела е изолационната плоча и колкото по-слабо е сцеплението на тавана, толкова по-голяма е вероятността плочите да бъдат закрепени с дюбели. Информация за това може да бъде намерена в инструкциите на производителя.

Подходящите изолационни материали за изолация на тавана на сутерена включват плочи от твърда пяна, изработени от полистирол или полиуретан, плочи от минерална вата и естествени изолационни материали, като меки плочи от дървесни влакна или целулозни плочи. Изолацията на тавана на мазето трябва да бъде с дебелина поне дванадесет сантиметра при повечето материали, за да се постигне желаният ефект. Понякога обаче височината на тавана ограничава възможната дебелина на изолацията или налага използването на по-добри изолационни материали.

Особено добра е изолационната стойност, наречена U-стойност, по-малка от 0,2 вата на квадратен метър и келвин. При материала полиуретан е необходима дебелина от около 12 см, а при меките дървесни влакна – поне 20 см. Добрият коефициент на топлопреминаване и внимателният монтаж без фуги си заслужават, защото по този начин плоскостите могат да изпълняват функциите си повече от тридесет години, без да се налага да бъдат преоборудвани или дори подменяни.

Накрая изолационните плочи могат да бъдат измазани, боядисани или покрити с гипсокартон по желание. Понякога повърхността на панелите вече е боядисана или покрита с промазан плат, като в случая тази стъпка не е необходима. Външните стени трябва да бъдат допълнително изолирани отвътре в горната част, под тавана. За целта е достатъчна ширина на панела около 50 см.

Снимки: Zukunft Altbau

Може да харесате още...

Izolacii.eu