Кои са най-правилните строителни материали за нашата сграда?

Винербергер

Изберете керамиката и няма да сгрешите. Ето защо.

Започваме да строим дълго мечтания дом. Но как да постигнем идеалния баланс между доброто разпределение на сградата, качеството на вложените материали и желаната естетика, така че строежът да бъде разумна и успешна инвестиция? Естествено, за да решим тази много трудна задача, трябва да се консултираме с много специалисти, които да ни помогнат. И все пак крайното решение в кои строителни материали да инвестираме за дома ни остава наше. Проучването ще ни покаже, че на пазара има различни възможности и много голям избор от материали, които можем да приложим, но определено най-честата асоциация за здраво и устойчиво жилище е тухлата. Да видим защо е така.

Ако разгледаме най-важните характеристики на строителните материали, ще открием защо керамиката отговаря на всички търсени качества на мечтания дом.

Винербергер

От хилядолетия керамиката е свързана с жилището и това не е случайно. Качествата й са това, което ни е нужно като баланс между четирите стълба на архитектурата – функционалност, икономичност, дълготрайност и естетика. Именно тухлата е правилният строителен материал за нашия дом, защото има много и разнообразни приложения. Може да изпълнява функцията на преграден, носещ или декоративен елемент, но притежава и много други качества. Едно от най-важните е нейната енергийна ефективност. Заради своите отлични топлоизолационни качества и акумулиращи способности, керамиката под формата на тухли и керемиди допринася съществено за намаляването на използваната енергия за отопление и охлаждане в сградите.

Разбира се, при всеки строеж ние се стремим да получим възможно най-високо качество при най-ниска първоначална инвестиция. Керамичните строителни материали позволяват бързо и удобно изграждане на масивни сгради, като по този начин ни спестяват време и ресурси. Те са много устойчиви както на атмосферните влияния, така и на домашните вредители. В резултат на това разходите по ремонта и поддръжката им са много ниски, почти нулеви. Керамиката запазва своята инвестиционна стойност, тъй като разполага с голяма устойчивост и освен това внася допълнителна атмосфера в сградата.

Винербергер

Когато избираме материали, важно е да помислим добре по въпроса колко дълго планираме да използваме дома си. Дали смятаме да живеем в него петдесет години, например, или искаме да завещаем на идните поколения място, в което са израсли и което познават като своя роден дом? В такъв случай отново е добре да се опрем на дълготрайността на керамичните строителни материали. Техният експлоатационен период е много по-голям от сто години. Доказателства има много – достатъчно е да си спомним за множеството тухлени сгради, оцелели до наши дни още от Античността.

Естетиката е едно от нещата, които в никакъв случай не трябва да пренебрегваме при строителството на дом. Научен факт е, че човек се чувства по-добре, когато се намира в приятна и красива за него среда. В това отношение керамичните строителни материали предлагат голямо многообразие. Има безброй варианти в дизайна и почти неограничени възможности пред проектантите, заради големия избор от цветове, форми и повърхностни структури, които предлагат. С тях може да се постигне по-съвременна, по-традиционна или по-рустикална визия, в зависимост от околната среда и предпочитания от нас стил. Добрите естетически качества на керамиката се дължат на това, че тя е естествен материал, състоящ се от изцяло природни ресурси – глина и вода. Материалите не са токсични, не предизвикват алергични реакции и така защитават човешкото здраве и околната среда.

Когато избираме материали, важно е да вземем информирани решения за всички части на дома

Фасадните стени на сградата, нейната ограждаща конструкция, са един от елементите, на които трябва да се обърне най-сериозно внимание. Те могат да бъдат решени по различни начини, а подходящият материал за тях трябва да изберем с оглед на това за какво ще служи нашата сграда и как бихме искали да изглежда. Ако предпочитаме традиционните решения, можем да изберем тухли с дебелина 25 см, върху които да бъдат положени топлоизолация и фасадна мазилка. В случай че искаме домът ни да има керамична фасада, можем да заложим на двуслойна „дишаща“ фасадна стена, която ще ни осигури топъл и приветлив интериор. Може би ни се налага да пестим време? Тогава е добре да заложим на тухли с дебелина 38 см с вложена топлоизолация от минерална вата, които ще спестят усилия и технологично време. По отношение на вътрешните преградни стени можем да се спрем на традиционните решения с 12-сантиметрови тухлени зидове, а ако искаме сградата да е с повишени шумоизолационни качества – 25-сантиметрови или трислойни стени с минерална вата.

Винербергер

Най-важният елемент за дълготрайността на една сграда е качествено изпълненият покрив. Употребата на керамични покривни покрития (керемиди) се е наложила през вековете в големи части на Европа и е част от културното наследство на континента. Изборът на подходящото покритие зависи от географското местоположение на сградата, наклона на покрива и търсения образ. По-стръмните покриви, подходящи за планинските райони, изискват гладки керемиди, които се наковават за покривната скара. Те придават на сградата характерния за Севера по-суров вид. Ако пък търсим решение със средиземноморски характер, добре е да се спрем на добре познатите у нас фалцови керемиди. В случай че става въпрос за недвижимо културно наследство трябва да се съобразим с традицията, като се спрем на такива с характерния за местната култура вид.

Основен принос за крайния облик на сградата има третирането на фасадните стени. Когато търсим подходящо решение за нейното оформление – едновременно устойчиво, дълготрайно и красиво, отново откриваме отговор в забележителните качества на керамиката. Фасадните тухли предоставят богат избор от цветове, форми и повърхности. Когато се съчетаят различни начини на подредба на тухлите (известни в практиката като тухлени превръзки) и цветове на разтвора на фугата, пред нас се откриват безброй варианти и почти неограничени възможности. Освен това фасадните тухли предпазват от студ, влага, прегряване и огън, тъй като керамиката бива изпечена на много висока температура. Така благодарение на големите възможности за комбинации, фасадното решение може да звучи съвременно или традиционно, в зависимост от избраната архитектурна идея.

Винербергер

Не трябва да забравяме, че цялостното усещане за добра архитектура се дължи не само на сградата, но и на хармонично завършената околна среда. Когато изграждаме комфортно и качествено жилище, не можем да си позволим да използваме компромисни или „икономични“ настилки, които ще се износят бързо или ще се загряват прекалено силно през лятото. Заради своята изключителна устойчивост на механични натоварвания, замръзване, замърсявания и агресивни атмосферни влияния, керамичните настилки отново се оказват перфектното решение за нашите открити пространства. Те предлагат не само различни възможности за оформление на настилките, но и позволяват различни интересни и полезни технически решения. Чрез тях може да се изпълни покритие, което с помощта на отворените фуги между телата да позволява коректно дрениране, или да се оформи плътна настилка, която да отвежда водите към съответните места за оттичане. Неслучайно керамичните настилки са предпочитани за много обществени пространства и инфраструктурни проекти.

ceramica

Когато инвестираме в правилните строителни материали, ние създаваме не сграда, а бъдеще

Ако планираме и проектираме правилно мечтания от нас дом и вложим в неговото строителство най-подходящите материали, в резултат ще получим един по-икономичен, по-ефективен, по-природосъобразен, дълготраен и красив краен продукт, който спокойно можем да завещаем да бъдещите поколения. Благодарение на своите здравословни, енергийно-ефективни и шумоизолационни качества, както и своята сигурност и трайност, керамиката е надежден партньор в архитектурата на нашата сграда. С нейна помощ можем да превърнем новия си дом в дългосрочна и стабилна инвестиция, която да служи на нас и на нашите наследници.

За повече информация – Винербергер.