pixel

Полагане на хидроизолация при ниски температури

изомат

Полагането на хидроизолационни покрития на плоски покриви и открити пространства е свързано с определени атмосферни условия.  За постигане на надеждност и дълготрайност на хидроизолационното покритие е важно температурата да е поне +8°С,  а влажността на въздуха да е под 65% и да не вали за определен период от време след полагането, за да изсъхне добре материалът. Поради това най-често тези дейности се извършват през летните и есенните месеци.

Понякога се налага тези изисквания да се пренебрегнат поради спешна необходимост от отстраняване на течове или спазване на точни срокове в строителния процес, което може да доведе до компромиси с технологията на полагане и впоследствие да компрометира качеството и живота на хидроизолационните покрития.

изомат

При полагане при ниски температури стандартните методи за хидроизолация не са подходящи. Битумните мембрани губят своята еластичност при ниски температури и това може да доведе до „пречупване“ на материала. Освен това има допълнителните разходи за полагане на мембраните, а самото то се затруднява. Повишава се разходът за газ, тъй като е необходимо материалът да се загрява по-дълго, което може да доведе и до прогаряне на мембраната. Съществува риск и адхезията на битумната мембрана да се компрометира поради бързо втвърдяване на разтопения битум.

От друга страна, циментовите мазани хидроизолации се смесват с еластификатори на водна основа. При ниски температури, под 3 – 4°С, свързването на водата с цимента се забавя, а при температури под 0°С водата замръзва и процесът на хидратация спира напълно. Освен това преди полагане на циментовите хидроизолации се изисква основата да се навлажни цялостно.  Тези особености не позволяват полагането при ниски температури.

Поради тези фактори при избор на неподходяща за условията хидроизолация не само няма да се постигне надеждно отстраняване на първоначалния проблем, но те могат да доведат и до влошаване на състоянието.

Това обаче не означава, че хидроизолацията е задължително да се полага само през лятото и че течовете трябва да се търпят и не могат да се отстранят своевременно. ISOMAT разработи специализирана система за хидроизолация на основата на полиуретанова хидроизолация ISOFLEX-PU 500, позволяваща полагане при ниски температури до -10°С и по-висока влажност на основата и въздуха.

изомат

В обикновените случаи при полагане на полиуретановите хидроизолации се изисква суха основа под 4%, нормална влажност на въздуха 65% и температури между +8°С и +35°С, но различните продукти от системата позволяват тези условия да се променят, така че да е възможно полагане в зимни условия.

Системата се състои от полиуретанов грунд за влажни основи PRIMER-PU 140, полиуретанова хидроизолация ISOFLEX-PU 500 и ACCELERATOR-5000 ускорител на свързването на ISOFLEX-PU 500.

1. Грундиране на основата

Двукомпонентният, полиуретанов грунд PRIMER-PU 140, се използва при основи с високо съдържание на влага и може да се полага при температури от -10°C. Прониква в повърхността и образува подходяща основа за полагане на полиуретановата хидроизолация  ISOFLEX-PU 500 и подобрява значително адхезията. Времето, което се изчаква след грундиране преди нанасяне на хидроизолацията, се влияе от температурата, като при 0°C са необходими около 8 h, а при -10°C около 20 h.

изомат

 2. Полагане на хидроизолацията

За да може полиуретановата хидроизолация ISOFLEX-PU 500 да се нанася при ниски температури между -10°C и +8°C и при по-висока влажност на въздуха, е необходимо да се добави специален ускорител на свързването ACCELERATOR-5000. Важно е да знаете, че преди полагане опаковките на ISOFLEX-PU 500 и ACCELERATOR-5000 трябва да се съхраняват в отоплени помещения (при температури над +18°C) за поне 24 часа. ACCELERATOR-5000 се добавя към хидроизолацията в съотношение до 6% по маса. Не забравяйте, че ISOFLEX-PU 500 трябва да се положи незабавно след добавяне на ACCELERATOR-5000, тъй като животът на сместа е приблизително 15 мин. Също така за по-добра обработваемост към хидроизолацията се добавя и разтворител SM-28 в съотношение 5% по маса.

 

Получената по този начин смес се нанася чрез четка, ролер или безвъздушно пръскане. Бързината на полагане, особено при нанасяне чрез пръскане, съкращава значително и времето, което персоналът трябва да прекара на открито при ниски температури.

ISOFLEX-PU 500 се нанася на два слоя, като вторият слой се нанася в перпендикулярна посока след 8 – 24 часа, в зависимост от атмосферните условия. Общ разход около 1,0 – 1,5 kg/m².

изомат

В случай на множество пукнатини върху цялата повърхност се препоръчва цялостно армиране на ISOFLEX-PU 500 с полиестерен армировъчен плат (60 g/m²) с ширина 100 cm.  В такъв  случай разходът е приблизително 2,0 – 2,25 kg/m².

Технологията на ISOMAT за полагане на полиуретановата хидроизолация при ниски температури позволява създаване на сигурна и дълготрайна защита и без да е необходимо да се правят компромиси с качеството на хидроизолацията или битовите условия.

Свържете се със специалисти на ISOMAT, ако са възникнали въпроси за полагането на системата в зимни условия.

Обекти:
Ремонт на Ларгото 24.02.2016 г.
Хидроизолация на тераса над служебен вход на ресторант Джанъм на ул. Пирински проход, София, 02.01.2016 г.

Може да харесате още...

Izolacii.eu