pixel

Щрак! И течът излиза на портрет

Допреди 5-6 години заснемането на сгради с термографска камера, използваща инфрачервени лъчи, служеше само като средство за сплашване на съседите, които крадат топлоенергия. Например обявяват, че няма да ползват парно през зимата или че въобще са свалили радиаторите, а всъщност ги закачат отново и се греят.

Камерата успява да “види” къде в апартаментите има източник на топлина.
Напоследък обаче термографското заснемане намира все нови и нови приложения. Без инфрачервена снимка на сградата вече трудно може да се направи преценка откъде точно изтича топлоенергия и този метод се използва при подготовката на сградите за саниране.

А заради възможността да открива течове от всякакви инсталации все повече майстори ползват термографски камери. Така те веднага откриват причините за течовете на вода вместо да къртят наслуки стени и подове.

Край на безразборното къртене

Термографската снимка веднага показва на майстора къде е причината за теча, независимо дали е в баня, на терасата или от покрива. Методът използва обстоятелството, че всички предмети изпращат топлинно лъчение в околното пространство, което е невидимо за окото. Но инфрачервените лъчи на камерата успяват да го “видят” и да го покажат на снимката в различни цветове.

Водата също има топлинно излъчване и с помощта на камерата може да се локализира откъде се е получил течът. Това е така, защото водата има различна температура от тази на околната среда и на снимката се оцветява в различен цвят. Най-често течове се срещат по водопроводните тръби, скрити в стените на баните, а също и на терасите. Влагата от тези течове може да стигне и до стените в останалите помещения на жилището. С помощта на термографската диагностика може да се локализира невидимият с невъоръжено око теч и да се предотвратят проблемите, още преди да са станали сериозни.

Много неприятно за живеещите на последните етажи е течът от покрива, защото отстраняването му е свързано с огромни средства за подмяна на хидроизолацията на целия покрив.

Тук термокамерата помага, като локализира зоните на изтичане. Така майсторите могат да ги маркират и ремонтът да се ограничи само до това, което е необходимо, а това значително намалява сметката. Още повече, че у нас е масова практика живеещите на последните етажи да бъдат оставени сами да плащат такива ремонти, все едно че само те са засегнати от проблема.

Колко струва технологията

Термографските камери не са никак евтини – струват от порядъка на 10-25 хил. лева. Затова и многобройните фирми, които предлагат такива услуги, поддържат все още високи цени. Две топлофикации – софийската и пловдивската, например предлагат термографско заснемане на сгради и отделни жилища и изготвяне на доклад къде точно има топлинни загуби. Цените варират от 100 лева на апартамент през 260 лева на вход до над 1500 лева за цяла сграда.

Това, което прави цените все още високи, е специалното свойство на получените снимки. При тях може ясно да се види каква е температурата на всеки отделен пиксел от изображението. За да се получи то, времето за експозиция е доста дълго – трае по няколко минути. Специално изискване на фирмите, които правят заснемането, е то да се извършва или рано сутрин преди разсъмване, или при свечеряване. При това трябва да има определена разлика от 7 до 10 градуса между външната температура и тази вътре в жилището.

Впрочем технологията е същата, която се използва от военните при очилата за нощно виждане. Мит е обаче, че термографската камера вижда през стени. В действителност тя не вижда дори и през стъкло. Нищо че показва съвсем точно къде са радиаторите и тръбите на парното в сградата. Това се получава заради измененията в температурата, която предизвикват.

Термографските камери всъщност мерят температурите на повърхността на предметите. Това позволява да бъдат установени къде са енергетично слабите места в сградата и онези области от външните стени, в които има повишени топлинни загуби и неплътни места. Такива най-често са местата около прозорците, където всъщност трябва да се хвърлят усилията при санирането на сградата.

Изработването на термографската снимка е най-бързият и най-ефективен път за визуално представяне на общото енергийно състояние на сградата и затова се използва при обследването на сградите преди саниране. Този метод например се използва от фирмите проектни мениджъри в проекта за саниране на жилищни блокове, тъй като спестява много време и средства при обследването.

За какво да внимаваме

Когато избираме фирма за термографско изследване, трябва да се опитаме първо да разберем дали работи със собствена камера или с наета. Защото при втория случай услугата обикновено се оскъпява с около 30%.

Хубаво е и да се поинтересувате с какъв размер на сензора е камерата. Защото ако е под 160 на 120 пиксела, има вероятност да не види овлажняване по стените и така то да бъде пропуснато.

Освен това при евтините камери няма подвижна леща, което също не позволява да се заснемат детайлни изображения, които обикновено са решаващи за определяне на причините за теча. Особено ако той е продължавал с години. Истинските, професионални термокамери заснемат кристални изображения при добра фокусировка и настройка, на които са видни и най-малките детайли.

Освен това в България все още много малко хора и фирми имат сертификат за работа с термограф. Сертификатът изглежда като лична карта и на него е посочена степента на квалификация и данни на сертификационната организация.
Освен това самата снимка е само част от свършената работа. На потребителя му е необходим ясен и точен анализ на данните, за да знае къде точно да хвърли усилията си при санирането. А това е невъзможно да се направи без специален софтуер.

Специалистите казват и че наличието на влага в стените не може да се определи само и единствено с помощта на термографската камера. Трябва и специален уред влагомер. Т.е. ако майстор ви каже, че е определил влагата само с помощта на камерата – не му вярвайте.

 Жилището трябва да е добре загрято

За да се направи оптимална термографска снимка на жилището, трябва да се използва времето рано сутринта на расъмване или вечерта при свечеряване.

Преди още да дойде екипът, от външните стени на жилището трябва да се преместят всички предмети: големи снимки, завеси, мебели и уреди. Не е нужно това да се прави на вътрешните стени, тъй като те нямат отношение към санирането. Но ако евентуално има съмнения за скрити течове, те също трябва да се заснемат и съответно да се освободят от мебели, завеси и предмети.

За да стане качествена снимката, разликата между външната и вътрешната температура в жилището трябва да е минимум 7-10 градуса. Т.е. ако навън е 0 градуса, жилището трябва да бъде загрято поне до 10 градуса.

Прозорците и външните врати трябва да са напълно затворени няколко часа преди извършване на инфрачервената проверка.

trud.bg

Може да харесате още...