Важно ли е какъв модел са керемидите и как да ги изберем правилно?

Tondach

Какви керемиди ще изберем наистина е много важно. Кой е правилният модел се определя от много фактори – някои от тях са технически изисквания, а други са свързани с естетиката на покрива. Вижте кои са стъпките, чрез които можете да определите най-подходящия модел керемида Tondach за Вашия покрив.

Tondach

Наклон на покрива.

Технически дадености:

Наклонът на покрива

Първо и най-важно е да се определят техническите ограничения, с които трябва да се съобразим. От тях най-важен е наклонът на покрива. По нашите географски ширини има доста голям диапазон от наклони, в зависимост от географското разположение на сградата. Независимо дали са в крайбрежни зони, или във високи планински местности, скатните покриви трябва да изпълняват добре основната си функция – да отвеждат водата извън сградата. Затова от съществено значение е с какъв наклон е проектиран покривът. Ако е в града или разположен по крайбрежните зони на Черно море, той би бил в по-ниския диапазон на наклони – от 10 до 12, максимум 15 градуса. Когато се изкачваме в планините, ще забележим, че покривите на къщите се „изострят“. Скатовете стават по-скосени и ъгълът между тях става по-малък, докато ъгълът между скатовете и стените става по-голям. В този случай наклоните започват от 15 градуса и могат да стигнат до 45-50 градуса, характерни за алпийския тип покриви. Причините за това са, че покривът трябва да отстранява възможно най-бързо и безопасно водата от обилните дъждове при крайбрежните зони и големите снегове в планинските райони. Това определя и формите на различните модели керемиди: колкото по-навътре навлизаме в континенталната част на дадена област, толкова по-плоски керемиди с изчистени форми и с по-голям наклон ще наблюдаваме. Колкото повече се приближаваме към крайбрежните зони, толкова по „вълнисти“ керемиди ще забелязваме и съответно по-малък наклон на покрива.

Но как да разберем какъв е наклонът на нашия покрив? Ако разполагате с проект, информацията за наклона на Вашия покрив се намира в него. Можете и да попитате Вашия проектант и да изискате тази информация. След като установите наклона, в таблицата тук можете да проверите, кои модели са подходящи за Вашия покрив според неговия наклон. В таблицата са посочени минималните възможни наклони, които могат да се изпълнят с този модел без да се компрометира функцията на покрива. Максималната граница не се посочва, защото керемидите (особено тези с по-плоски форми) могат да се изпълняват дори и като вентилирана облицовка на фасадите, т.е. могат да изпълняват наклони до 90 градуса. Тези варианти са доста модерни напоследък в някои държави.

Нов покрив или ремонт на стар?

Tondach

След като уточним кои керемиди изпълняват техническите изисквания за нашия наклон, следва да си отговорим на въпроса дали ще изграждаме нов покрив, или ще ремонтираме стар. Ако е ремонт, трябва да се знае дали подпокривната конструкция е годна да се използва повторно или не. Ако е годна и дървената скара е запазена, трябва да се види какви са разстоянията на междулетвието (разстоянието между две съседни носещи летви), за да се определи кой от наличните формати на керемиди се доближава до тези разстояния.

Предимството при покривните системи Tondach е, че керемидите имат функционалността да се приплъзват, т.е. да се регулира разстоянието между два съседни реда, така че да се завършва винаги на цял ред керемиди и да не се налага рязане. Така визията на покрива е равномерна и приятна за окото. Полезна таблица с диапазоните на приплъзване по модели можете да намерите тук.

Ако няма да се ползва старата конструкция обаче, преминаваме към варианта нов покрив с изцяло нова дървена конструкция. Тогава имаме свободата да използваме всички налични модели за съответния наклон на покрива и стигаме до естетическата страна на решението.

Естетически избор

Когато говорим за естетика, в този случай разглеждаме два основни аспекта – стилистичен и цветови. В зависимост от това в какъв стил е изградена къщата, изборът ни се простира между следните основни типове керемиди – средиземноморски, континентален или модернистичен.

Tondach

Континентален тип

Континентален тип керемиди са моделите: Винеам, Констант Плюс, Македо, Континентал Плюс, Танго Плюс и Туист. Те се отличават с по-обрани форми и типични единични или двойни улеи, които извеждат попадналия дъжд и сняг максимално бързо и безопасно от покрива, и при това да са надеждни по всяко време на годината. Стилистичните внушения на такъв тип покрив са успокояващата, ритмична визия, свързана с подреденост и перфекционизъм.

Tondach

Средиземноморски тип

Средиземноморски тип керемиди са моделите: Венера, Румба и Медитеран Плюс. Както вече стана дума, тяхната основна функция е да отведат обилните валежи от дъжд много бързо, за да не попадне водата под керемидите. За тях са типични издадените вълнисти елементи. Вълнистата форма ускорява плъзгането на дъждовните капки към основата на керемидата и после извън покрива, тъй като при по-ниските наклони тази скорост е значително по-ниска в сравнение с големите наклони. Визията на покрива с подобни модели, независимо дали са с по-ниски или по-високи вълни, създава весело и игриво настроение, като се заиграва с лъчите на слънцето и полусянката. Този стил е характерен за ниски, предимно едноетажни сгради с големи веранди и много прозорци.

Tondach

Модернистичен тип

Модернистичен тип керемиди са моделите: Фигаро Делукс и Болеро. При тях определяща е спокойната, подредена и изчистена визия. Те отлично кореспондират с модерните напоследък изчистени линии на цялата сграда и осигуряват стилово единство на четирите фасади с петата – покривът.

Tondach

Светът на цветовете

След като сме избрали модела керемиди, следва да изберем и цвят. Ако обаче сметнем, че цветът трябва да е водещ, за да постигнем търсен ефект, тогава е добре да отсеем първо по цвят и след това да изберем модел, който се предлага в желания цвят, и разбира се, отговаря на търсения наклон на покрива.

Tondach

Гамата на предлаганите цветове е предимно в земните нюанси – естествен, червен, кафяв, медно кафяв, тъмно кафяв и вече все по модерните гами като сиво, базалт и антрацит. При някои модели се предлагат и приятни нюанси на теракотените цветове, с ефект, наподобяващ състаряване, които наричаме антик. Ако харесваме този ефект, имаме избор между естествен антик, теракота антик, пясъчен антик и опушен антик.

Повърхности

Повърхностите също играят важна роля при избора на керемида. Има различни варианти, които се оформят в три групи повърхности: естествена, енгобирана и глазирана.

Естествена повърхност

Тя носи естествена и класическа елегантност за „вечни“ покриви. Натуралният цвят се получава по естествен път: по време на изпичането на керемидите железните съединения в глината се окисляват и придават топлите естествени нюанси на керамиката. Керемидите с естествена повърхност са подходъщи за всяка среда.

Енгобирана повърхност

Енгобирането е процес, при който фино смляна глина на прах се смесва с различни метални окиси и след разтварянето им във вода полученият разтвор се разпръсква върху вече изсушената керемида под формата на много фина мъгла. Така енгобата се разпределя равномерно върху керемидата, прониква в тялото ѝ и се свързва неразривно с нея. След изпичане цветовото покритие става едно с основата на керемидата и не се променя през целия жизнен цикъл на керемидата.

Глазирана повърхност

Този тип керемиди се произвеждат по специална технология на глазиране, която придава максимално естетичен вид на покрива. При тази технология, по време на изпичане на керемидите се нанася слой минерална фрита – глазура, която остава надеждно свързана с основата на керемидите. Така повърхността на керемидата придобива блясък с гланцов ефект. Решенията с глазури се отличават с красота, качество и дълготрайност за поколения наред.

TondachПокривът не е само от керемиди

Когато говорим за покрив, първата ни асоциация е за керемиди. Наистина, те са основен елемент и са първата стъпка към надеждния покрив. Това, което ще определи здравината и надеждността на Вашия покрив за десетилетия наред, особено при по-сурови метеорологични условия, са задължителните аксесоари, които трябва да се вложат в бъдещия Ви покрив, за да устои той на силни ветрове и екстремни снеговалежи.

Винербергер е разработил калкулатор за нужните аксесоари, който ще помогне да разберете, кои са наистина задължителните аксесоари и колко от тях са Ви нужни, за да се подсигури покрива.

За избора на керемида често определяща е цената. Цени на различните продукти, техните цветове и желаното населено място можете да проверите тук. След като изберете желания модел, цвят и населеното място на Вашата сграда, можете да изчислите сами цената на бройка каремида и на квадратен метър. Натискайки бутона “Виж цялата система” можете да Видите единичните цени на прилежащите аксесоари. Така можете да направите собствена приблизителна сметка. Ако разполагате с всички изходни данни на покрива си, натиснете бутона “Поискай оферта”, попълнете необходимите данни и изпратете формата на техническите специалисти.

За повече информация – Винербергер.

Може да харесате още...